You are currently viewing Android Navigation apps: OsmAnd+

Android navigaatio-ohjelmat: OsmAnd+

(last update 30.04.2024)

Moni miettii mikä olisi paras navigointisovellus kun ovat lähdössä TET reitille tai muuten vain ajalemaan. Itse käytän pääsääntöisesti kahta ohjelmaa joiden nimet ovat OsmAnd+ ja LocusMap. Tässä postauksessa käydään läpi OsmAnd perustoiminnalisuudet, jotta käyttöönotto olisi mahdollisimman sujuvaa.

OsmAnd+

OsmAnd on Android-navigointisovellus, jossa on runsaasti toimintoja ja se on ainoa sovellus, jossa on vaihtoehtona välttää päällystettyjä teitä. Joten periaatteessa, kun se on päällä, löydät itsesi pieniltä sorateiltä. Siinä on myös live-sijainti, matkan tallennus ja useita muita laajennusosia. Yksi, jonka löysin äskettäin, näyttää tienpinnan laadun (asfaltti / sora) ja se on aika mukavaa, jos mietit, onko tie asfalttia vai ei. Tämä tieto tulee Open Street mapsin kautta ja se ei ole 100% tarkkaa, mutta kuitenkin parempi kuin ei mitään.

Lataa sovellus Google play kaupasta: OsmAnd (ilmainen) tai OsmAnd+ (maksullinen) ja asenna se laitteellesi. OsmAnd sisältää myös mahdollisuuden hankkia pro tilauksen, jolla saat vielä lisää ominaisuuksia kuten säätiedotuksen ruudulle.

Tarkemmat eroavaisuudet eri versioiden väliltä löytyy kätevästi täältä: https://osmand.net/docs/user/purchases/android/ ja tietoa ohjelmasta yleisesti löytyy virallisilta verkkosivuilta: https://osmand.net/

Tuo TET Jälki

Toinen yhtä yleinen kysymys kuin mikä on hyvä navigointi sovellus on mistä TET reitin saa ladattua. Ainut paikka josta jäljen voi ladata on Trans Euro Trail omat verkkosivut. Avaa sivu mobiili selaimella ja valitse maa jonka jäljen haluat tuoda laitteeseesi. Paina download nappia ja hyväksy ehdot. Kun gpx tiedosto on ladattu, voit avata sen ja valita ohjelmien listalta OsmAnd ohjelman.

Kun ohjelma aukee näet saman tien tietoja gpx tiedostosta. Avattu gpx tiedosto sisältää 13 jälkeä ja voit valita tuodaanko ne kaikki vain vain osa ohjelmaan. Paina Tuo 13/13 nappia saadaksasi kaikki jäljet kartalle.

Jos jäljet eivät ole näkyvissä heti tuonnin jälkeen, ne saa näkyviin valikosta. Valikkopainike sijaitsee vasemmassa alakulmassa. Valitse Kartta-asetukset ja sitten Jäljet. Näet kaikki sovelluksessa saatavilla olevat jäljet. Valitse tuomasi ja paina OK. Nyt näet, että jälkien määrä on päivitetty ja kun painat takaisin-painiketta, näet jäljet kartalla.

Aloita navigointi

Navigointi aloitetaan napsauttamalla reittiä/jälkeä, jota haluat seurata. Kun napsautat jälkeä, avautuu valikko, joka kertoo perustiedot jäljestä, kuten nimen ja pituuden jne.

Valikossa on 4 pääpainiketta, jotka ovat vasemmalta oikealle: Piilota reitti kartalta, Muuta värejä, Muokkaa reittiä, Navigoi. Napsauta Navigoi-painiketta. Näet reitin suunnan seuraavassa näytössä.

Usein tulee tilanteita joissa saatat joutua vaihtamaan jäljen suuntaa, jos et ole paikassa, josta jälki alkaa. Tämä voidaan tehdä painamalla vaihtoehtot (rataskuvake Aloita-painikkeen yläpuolella).

Valitse sitten seuraa jälkeä ja napsauta Käännä jäljen suunta. Napsauta sitten Sulje. Nyt voit nähdä, että raidan nuolet osoittavat toiseen suuntaan.

Nyt voit aloittaa navigoinnin painamalla Aloita nappulaa.

Luo uusi profiili hiekkateitä varten

OsmAnd on ainoa sovellus, jonka avulla voit luoda profiilin, joka reitittää sinut sorateiden läpi aina kun mahdollista. Tämä antaa upean mahdollisuuden matkojen suunnitteluun. Napsauta vain sijaintia kartalla ja valitse sitten navigoi, niin sovellus hoitaa loput.

Mutta miten se tehdään? Paina menu näppäintä (vasen alanurkka) ja valitse Asetukset

 1. rullaa sivu alas.
 2. valitse uusi profiili
 3. Pohjaprofiiliksi voi ottaa vaikka moottoripyörän. Anna profiilille nimi ja valitse väri sekä kuvake. Paina sitten Tallenna.

Uusi profiili on nyt luotu, mutta sitä pitää muokata että se toimisi kuten haluamme. Tässä ohjeessa oletetaan että halaut ajaa sorateitä, mutta voit tietenkin muokata asetuksia myös muuhun tarkoitukseen sopivaksi.

Paina Navigointiasetukset ja sitten Reittiparametrit.

Ota Nopein reitti asetus pois päältä, jotta ohjelma reitittää sinut pienempiä teitä pitkin. Valitse Vältä teitä ja valitse moottoritie. Paina Suosi... painiketta ja laita "Suosi päällystämättömiä teitä" asetus päälle.

Paina sitten taaksepäin, jotta pääset takaisin karttaan. Nyt voit napsauttaa vasenta yläkulmaa, jossa on profiilikuvake. Valitse juuri luotu profiili. Voit nähdä mitkä jäljet ovat näkyvissä jne. Kun siirryt karttaan ja napsautat jotain paikkaa kartalla ja painat sitten navigate, ohjelma tekee reitin uuden profiiliasetuksen pohjalta ja annetuilla parametreilla.

Muokkaa näyttöä profiilin mukaan

Yksi tärkeä asia profiileissa on, mahdollisuus helposti muuttaa mitä haluat nähdä kartalla ja millaista karttapohjaa haluat käyttää. Mieltymykset voivat vaihdella, jos ajat isommilla teillä, saatat haluta nähdä nopeusrajoituksen ilmaisimen ja saatat haluta nähdä nykyisen nopeudesi jne. Maastossa, se ei ehkä ole niin merkityksellistä tietoa. Oletetaan, että haluamme poistaa tämän Dualsport-profiilin nopeustiedot näytöltä.

Eli tehdäänpä seuraavat:

 1. Avaa Valikko/Menu
 2. Valitse Asetukset
 3. Valitse profiili jota haluat editoida.
 4. Valitse Muokkaa Näyttöä

(HUOM!: Ylläolevassa kuvassa korostin myös Kartta-asetukset valikkoa. Jos haluat käytää profiilissa eri karttapohjaa kuin normaalisti, se onnistuu tämän valikon kautta)

Nyt voimme nähdä, että ohjelmassa on useita paneeleja, joissa on erilaisia widgetejä. Koska Nykyinen nopeus oli oikeassa paneelissa, napsauta sitä. Nyt voimme nähdä kaikki widgetit, jotka on asetettu oikeanpuolen paneeliin. Widgettien järjestystä voi muuttaa ja uusia widgettejä voi lisätä klikkaamalla Muokkaa-painiketta sivun alalaidassa. Jos haluamme vain poistaa yhden widgetin, voit painaa sitä ja valita sitten Poista widgetin tietosivulta.

Haluan vielä nostaa yhden asetuksen esille ja se on kompassi. Minulla oli ongelma, että kartta ei osoittanut ylöspäin navigoidessani, enkä nähnyt kompassipainiketta. Joskus se vilahti näytöllä ja taas katosi enkä voinut ymmärtää mikä oli ongelma. Sitten löysin Kompassi asetuksen joka ratkaisi ongelman. Suosittelen, että Kompassi on aina näkyvissä (Always Visible), jotta voit helposti valita, miten haluat karttasi käyttäytyvän navigoinnin aikana.

After changes go back to map and speed display has disappeared and if you take another profile it is visible there. So profiles are pretty powerful tool to use OsmAnd for all kind of purposes.

Matkatallennus (Trip recording)

Matkatallennus ei ole automaattisesti päällä OsmAnd sovelluksessa vaan se pitää käydä aktivoimassa Lisäosat valikossa.

Kun Matkatallennus lisäosa on päällä ilmestyy menuun Matkatallennus kohta:

Paina Aloitus näppäintä ja kun olet tallentanut reitin valitse Tallena notifikaatio alasvetovalikosta tai ohjelmasta itsestään. Voit nähdä reitin valitsemalla Näytä kartalla ja avaa jälki painikkeella.

Muuta Kartan lähde

Voi olla että tykkäisit käyttää jotain muita karttoja kuin perus kartaa joka ohjelmassa on valmiina. Voit vaihtaa kartan menemällä Menu -> Kartta-asetukset -> Kartan lähde... Valitse Asenna lisää niin voit helposti lisätä valmiita karttoja tai paina Lisää jolloin voit määritellä osoitteen josta kartat ladataan.

Ohjelmassa on myös mahdollista asettaa erikseen Peittokartta ja Taustakartta. Näillä pystyt muokkaamaan kartan melkolailla millaiseksi vain haluat. Suosittelen että tutkit näitä asetuksia ja kokeilemalla löytyy varmasti hyvät. Toki perusasetuksetkin ovat yleensä riittävät.

Automaattisen keskityksen poisto

Automaattinen keskitys on monesti kätevä ominaisuus, mutta sen jälkeen kun ostin Silverfox bluetooth ohjaimen olen poistanut automaattikeskityksen käytöstä. Kun käytän ohjainta haluan esimerkiksi zoomata ylemmäs tai siirtyä ohjaimella eri kohtaan kartassa jotta näen mitä edesäs on. Tällöin ei ole kovin mukavaa, että ohjelma siirtää kartan takasin 15 sekunnin jälkeen. Aikaa ja asetuksia voi säätää samasta paikasta. Eli voit päättää haluatko muuttaa ajastusta, vai poistaa koko ominaisuuden.

Paina menu nappia ja seuraa kuva ohjeita. Huomaa että tämä asetus on profiili pohjainen joten voit poistaa sen esim moottoripyörä profiilista, mutta omaisuus toimii entisellään autoilu profiilissa.

Uudelleen reititys

Moni on varmasti huomannut että TET reitit / Jäljet eivät seuraa teitä vaan ne ovat tehty reittipisteillä joita pitäisi seurata ilman navigointia. Itse tykkään nähdä ruudulla kääntymiset joten käytän navigointia TET reiteillä myös. Joskus OsmAnd haluaa laskea reittiä uudestaan kun TET reitti erkanee tiestä liikaa.

Tässä on punaisen laatikon sisällä yksi esimerkki missä TET reitti menee suoraan vaikka tie tekee mutkan. Jos tie erkanee tarpeeksi reitistä OsmAnd päättelee, että ajoit harhaan ja alkaa laskemaan uutta reittiä jotta pääset takaisin reitille. Tästä aiheutuu mukavia siksak viivoja kartalle ja jos navigaattori on kytketty vielä kypäräpuhelimeen tulee myös paljon reitin uudelleen laskenta viestejä

Tämän välttämiseksi on hyvä lisätä etäisyyttä milloin reittiä aletaan laskemaan uudestaan.

Voit muokata reitin uudelleenlaskennan asetuksia profiilin alta. Taas kerran profiili määrittelee miten ohjelma toimii ja eri profiileilla ohjelma voidaan asettaa toimimaan eri tavoilla. Eli autoillessa voit pitää asetusta tiukemmalla ja moottoripyöräillessä löysemmällä tai pois päältä. Itse käytän asetuksena 500m, jonka jälkeen osmand ilmoittaa että olen eksynyt reitiltä ja koittaa laskea uuden reitin paikkaan jossa erkanin reitiltä.

Reittivälit

Reittiä ja kesän reissuja suunnitellessa olisi mukava tietää paljonko niitä kilometrejä tulee kun seurailee reittiä. Tähän auttaa kun laittaa interval analyysin päälle. Huomattavasti helpompi arvioida kuinka pitkälle sitä yhtenä päivänä voisi jaksaa ajella. (Huomatkaa että TET reitti ei seuraa tietä tarkasti joten kilometrejä tulee todellisuudessa jonkin verran enemmän)

1. Klikkaa reittiä
2. Paina alareunasta kolmea pistettä, vaihtoehdot
3. Valitse analysoi välein (jaettu välein)
4. Klikkaa oikealta ylhäältä "ei mitään" tekstiä
5. Valitse esim 10km
6. Valitse taaksepäin nuoli
7. Nyt kartalla näkyy valitun reitin kohdalla pallot 10km välein

Uusi: Web pohjainen reitinsuunnittelu

OsmAnd on julkaissut web pohjaisen reitinsuunnittelu ohjelman joka löytyy osoiteesta https://osmand.net/map/ Pro tilaus avaa kaikki ominaisuudet kuten reittien siirtämisen web sivulta kännykkään automaattisesti. Ilmaisellakin pärjää ja saat suunniteltua ja ladattua reitin. Web ohjelma on vielä aika alkuvaiheissa, mutta toivottavasti siihen saadaan aikakin tuo suosi sorateitä filtteri.

Bonus: Asenna osmAnd Outdoor Explorer lisäosa

Outdoor explorer lisäosa mahdollistaa teiden pinnan tarkastelun. Tieto pinnoitteesta tulee Open street mapsin kautta joten väärän tiedon korjaaminenkin on suhteellisen helppoa.

Lisäosan ja asennus ohjeet löytyvät täältä: https://github.com/cmoffroad/osmand-outdoor-explorer-plugin

Huomasin ongelman kun koitin asentaa lisäosaa käyttämällä Samsungin Omat tiedostot sovellusta ja lisäosaa ei saanut sillä asennettua. Latasin sitten total commander nimisen ohjelman ja sillä asennus onnistui ilman ongelmia.

Unohdinko jotain? Pistä viestiä jos joku askarruttaa niin lisätään siitäkin ohje

Tällä artikkelilla on 10 kommenttia

 1. Peter

  Sehr schön und umfassend erklärt!!! Respekt!!

 2. Andrej T

  Very nice instruction, thank you!

 3. Robert

  Thanks a lot, especially for the “outdoor-explorer-plugin”-section 😉

 4. Timo

  Kiitoksia, näppärä ohje. OsmAnd:ia oon käyttänyt jo jonkin aikaa mutta vasta tästä hokasin “Suosi päällystämättömiä teitä” asetuksen ja tein oman “Sora” profiilin. Tuntu toimivan todella mainiosti.

  1. Avatar photo

   Kyllä sillä löytyy aika mielenkiintoisia pätkiä… Toki välillä menee ajokieltopaikoista reitti, mutta silloin pitää hiukan kiertää. 🙂

 5. Alison

  Thank you for your work in creating this. It has been very constructive in assisting me to understand Osmand.

  1. Avatar photo

   Thanks for your kind words. I try to keep it updated and if something is missing feel free to ask.

Vastaa